Audi Urban Purifier

Audi werkt samen met leverancier MANN+HUMMEL aan een proefproject voor de ontwikkeling van een fijnstoffilter speciaal ontworpen voor elektrische auto's. De eerste testresultaten van deze innovatieve filter zijn veelbelovend.

Het vervangen van verbrandingsmotoren door elektrische motoren is een ideale manier om de aanwezigheid van fijnstof in de lucht te verminderen. Echter, om deze deeltjes volledig te elimineren, is meer nodig. Maar liefst 85% van het fijnstof in het verkeer komt namelijk voort uit slijtage van remmen, banden of het wegdek. Als reactie op de nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en in lijn met het Mission:Zero-project voor koolstofneutraliteit, heeft Audi besloten actie te ondernemen. In samenwerking met leverancier MANN+HUMMEL heeft het merk onlangs de Audi Urban Purifier ontwikkeld, een innovatieve filter die rechtstreeks in elektrische voertuigen wordt geïntegreerd. Dankzij zijn werking, vergelijkbaar met systemen die al in bepaalde steden worden gebruikt, biedt de Audi-filter aanzienlijke voordelen.

 

 

Tijdens het rijden en opladen

De Audi Urban Purifier is ontworpen als standaarduitrusting voor alle 100% elektrische Audi-modellen. Concreet wordt de filter geïntegreerd in het luchtkanaal van het voertuig, voor de radiator. Hierdoor zijn slechts minimale aanpassingen aan de auto nodig. Tijdens het rijden filtert de Audi Urban Purifier passief dankzij de voertuigbeweging: de lucht passeert door het filtersysteem, dat zelfs de kleinste deeltjes opvangt. Deze worden vastgehouden in de filter, terwijl de lucht ongehinderd kan blijven stromen.

Maar Audi gaat nog een stap verder. Het filteren kan namelijk ook plaatsvinden tijdens het opladen. Hiervoor laat een geïntegreerde ventilator omgevingslucht door de radiator van het voertuig circuleren. Dit proces maakt actieve filtering van de lucht mogelijk via de fijnstoffilter, waarbij zelfs de fijnste deeltjes worden geabsorbeerd. Dit systeem is bijzonder geschikt voor stedelijke omgevingen, waar de concentratie van fijnstofvervuiling significant hoger is.

 

 

 

 

 


Nieuwe pistes in studie

In een proefproject werd de Audi Urban Purifier getest op voertuigen van de Audi e-tron. Na meer dan 50.000 kilometer is er geen enkele twijfel meer over de effectiviteit ervan. Afhankelijk van het gebruiksscenario worden de deeltjes die de Audi e-tron uitstoot volledig gefilterd, zelfs in een sterk vervuilde stad zoals Stuttgart. Audi werkt samen met MANN+HUMMEL om het systeem verder te verbeteren door het te koppelen aan bestaande sensoren, zoals weerstations. Ook wordt de weergave in de auto onderzocht, zodat passagiers kunnen zien wanneer het systeem actief is en hoeveel er al is gefilterd.

Een ander positief punt is dat de Audi Urban Purifier geen negatieve effecten had op de werking van de elektrische auto, zelfs niet bij hoge zomerse temperaturen of tijdens het snelladen. Audi-rijders verbeteren dus niet alleen de luchtkwaliteit, maar kunnen ook blijven genieten van hetzelfde rijplezier.

 

 

Tal van initiatieven voor een betere luchtkwaliteit

Het streven naar verbetering van de luchtkwaliteit is geen nieuwe prioriteit voor het merk met de vier ringen. Audi heeft al vele jaren haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en werkt aan het verminderen van de CO2-uitstoot van haar gehele productielijn in het kader van het Mission: Zero-initiatief.

Twee Audi-fabrieken zijn al gecertificeerd als CO2-neutraal. Audi Brussels was de eerste die deze erkenning kreeg, wat een primeur is onder de premium autobouwers. Het proefproject met de Audi Urban Purifier ging van start in 2020 en zal vier jaar duren. Als de Audi Q8 e-tron, die volledig wordt gebouwd op de site van Vorst, in de toekomst wordt uitgerust met de Audi Urban Purifier, zou Audi Brussels opnieuw haar status versterken met een nog milieuvriendelijkere auto.

Kunnen we binnenkort dit resultaat op onze wegen verwachten?